érdekes


Miért hullik a hajam?
2013. ősz-tél

Ha rövid frizurája van annyira azért nem feltűnő ez a jelenség, ha viszont hosszú a haja, akkor nagyon látványos tud lenni. Van oka aggodalomra?

Valószínűleg semmi félnivalója nincs, gondoljon arra, hogy napi 80-100 hajszál elvesztése sem számít még kórosnak, sőt ősszel és tavasszal még intenzívebb lehet a hajhullás. Ha viszont ennél már többről van szó, akkor mindenképpen meg kell találni az okot. A genetikai adottságok mellett megszámlálhatatlan azon tényezők száma, melyek hajhulláshoz vezethetnek, mi most a gyógyszerekre és a betegségekre fókuszáltunk.


 

Mikor kezdjen el gyanakodni?

Senki sem számolgatja hány szál haja hullik ki naponta, ha viszont az alábbiakat tapasztalja, akkor előfordulhat, hogy tényleg komolyabb a hajvesztése a normálisnál:

- reggel a párnája tele van hajjal
- hajmosást követően is fénytelennek, erőtlennek látszik a haja.
- ha beletúrsz, az átlagosnál több marad a kezében
- hajmosásnál, fésülködésnél a megszokott mennyiségnél lényegesen több kihullott hajszálat észlel.

A probléma jellege
A diffúz hajhullást effluviumnak, a foltos hajhullást alopeciának nevezzük.

Az előbbi az egész fejbőr területére kiterjedő egyenletes ritkulást jelent, ez történhet egy hosszabb betegség után, vagy például a terhességet követően is gyakran előfordul. Fontos, hogy nem okoz maradandó kopaszságot, a kiváltó okok megszüntetése után általában helyreáll a haj egészséges állapota.

A foltos hajhullás ennyire már nem egyszerű, akkor beszélünk alopeciáról, ha a hajvesztés a fejbőr egy konkrét zónájára koncentrálódik. A kiváltó ok vagy probléma felderítése nehézkes, sok esetben nem is azonosítható. Kezelésében a legjobb kezdő lépés a szervezetben lévő gyulladásos folyamatok felszámolása.

A leggyakoribb hajvesztést okozó állapotok:
- vérszegénység, vashiány
- nyomelemek hiánya
- belső szervi gócok, gyulladások
- terhességet követően
- pajzsmirigy-működés rendellenességek esetén
- hormonproblémák
- pszichés, szorongásos megbetegedések, stressz

Gyógyszerek, vitaminok melyek szintén hajhullást okozhatnak:
- túlzott A-vitamin fogyasztás
- fogamzásgátlók
- véralvadásgátlók
- pajzsmirigy-túlműködés kezelésére szolgáló gyógyszerek
- néhány reumaellenes szer
- kemoterápia

A hajszál életéről röviden
A hajszál élettelen sejtekből épül fel, döntően keratinból áll. Növekedése ciklikus, ami három szakaszra osztható, az anagén, a katagén és a telogén fázisra. A több évig tartó anagén fázis a sejtek osztódásáról szól, növekszik a hajszál, a pár napos katagén fázisban a sejtek osztódása megáll, a telogén pedig egy nyugalmi időszak, amikor már nem történik semmi a szőrtüszőben, ebben a pár hónapban hullik ki a hajszál. Egy szőrtüsző életünk során 20-30 hajszálat tud „felnevelni”.

A Dermipsor® Szépségvarázs tabletta hatóanyagai segítenek a hajhullás megállításában.
|