érdekes


Korral járó térdbajok - A térdízületi artrózis
2011.11.21.

A leggyakoribb az ún. primér artrózis, amikor a betegség a kopás következményeként alakul ki, és nincsen ismert kiváltó oka. A szekunder artrózis valamilyen sérülésnek, fertőzésnek, túlterhelésnek vagy betegségnek köszönhető.


Fotó: mrBrussUillis

Fő tünetek:
fájdalom, merevség, térd megdagadása, mozgástartomány beszűkülése

Életmód, kezelési lehetőségek

Mozgás: Célja az izmok erősítése, a mozgékonyság megtartása. A rendszeres mozgás nagyon fontos az artrózis kezelésében. El kell kerülni viszont az olyan sportokat, amelyek megterhelik az ízületeket; a gyógytorna a legajánlottabb mozgásforma, mivel célzottan azokat az izomcsoportokat edzi, amelyek ilyenkor erősítésre szorulnak.

Diéta: Az artrózisos betegek körében gyakori a túlsúlyosság, az ízületek tehermentesítése érdekében érdemes diétába fogni, egészségesen, zöldségekben, gyümölcsökben, halakban gazdag fogyókúrába kezdeni, és mérsékelni a húsfogyasztást.

Fizioterápiás eljárások: Az iszapkezelések, a gyógyfürdő, a meleg pakolások, az elektroterápia, az ultrahang- vagy lézerkezelés csökkenthetik a fájdalmat, javítják az életminőséget.

Az orvos nem-szteroid gyulladáscsökkentőket, fájdalomcsillapítókat ír fel, lehetőség van injekciós kezelésre, ezek mellett porcvédő, porcregeneráló készítmények szedése javasolt. Műtétre csak nagyon súlyos esetben (járásképtelenség) kerül sor, ilyenkor protézist ültetnek be, vagy porcplasztikát végeznek.

A diagnosztizálás módjai, képalkotó eljárások:

- Kétirányú röntgenfelvétel
- Artroszkópiát (ízületi tükrözés) végezhetnek: vékony szondát vezetnek az ízületbe. Lényegesen pontosabb képet ad a térd állapotáról, mint egy röntgenfelvétel. Elsősorban akkor alkalmazzák ezt a módszert, ha valamilyen beavatkozásra is szükség van (pl. ízület kitisztítása).
- Ultrahang vizsgálat
- MRI


Artroszkópos kép (Bekathwia)

Érintett korosztály: középkortól időskorig, főként nők
Az artózis leggyakrabban a hátgerincet, a csípőízületet és a térdet érinti.
|