érdekes


Gyulladt ízületek – Az artritisz
2011.10.27.

A köszvény és a reuma állandó társa az ízületi gyulladás, de kórokozók, vírusok, baktériumok, gombák is kiválthatnak artritiszt. Lehet akut és krónikus formája is, míg az akut betegség hirtelen jelenik meg, addig a krónikus artritisz tünetei csak lassan alakulnak ki.

Mi történik az ízületben?

A gyulladás miatt gyakran több ízületi folyadék termelődik, ami feszülést okoz, az ízület megdagad és fájdalmassá válik.

Az ízületi gyulladás tulajdonképpen egy válaszreakció, amit kiválthat egy banális vírusfertőzés, de igen komoly autoimmun betegségek is.

Gyógyítása a kiváltó ok függvényében történik (diétától az antibiotikum kúráig), külsőleg fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő készítményekkel kezelhető.

A leggyakrabban érintett testrész a térdízület. Gyulladása esetén mindenképpen ajánlatos a térdet nyugalomba helyezni, felpolcolni. Ha a térdben folyadék gyűlik fel, azt tűvel leszívják, súlyosabb esetben pedig szükség van az ízület műtéti úton történő tisztítására is, ilyenkor az ízületi folyadék laborvizsgálatát is gyakran elvégzik.
|