érdekes


Porcban jó - Mit érdemes tudni a glükozaminról?
2011.10.18.

Nem véletlenül sikeres ez -a kémiailag a szénhidrátok csoportjába tartozó - vegyület. Köszönheti ezt annak, hogy számos kutatás, felmérés bizonyította már, hogy tartós fogyasztása enyhíti a mozgásszervi betegségek tüneteit, köztük a sokszor kibírhatatlan fájdalmat.

A szervezet maga is megtermeli

Az ízületek megfelelő működéséhez folyadékra (vízre) van szükség, ez biztosítja a mechanikai gördülékenységet, a rugalmasságot, a súrlódásmentes mozgást. A porcszövetek ezért a porcsejtek mellett nagy vízmegkötő képességű sejtközötti állományból állnak. Ezeket a vegyületeket nevezzük proteoglikánoknak, ide tartozik a glükozamin is.

Ha a proteoglikánok mennyisége csökken a porcszövetben, az ízületek merevvé válnak, a mozgás nehezebbé válik, a porc pusztulni kezd.

Porcvédő a tenger mélyéről

A tengeri állatok, puhatestűek bővelkednek ebben a számunkra oly értékes vegyületben, különösen az új-zélandi tarajos zöldkagyló, melynek több mint 13 %-os a glükozmainoglikán tartalma.

A glükozamin fogyasztása különösen artrózisos panaszok esetén hatásos, idősebb korban a különböző mozgásszervi panaszok megelőzésére, enyhítésére.
|