hatóanyag

1. Glükozamin
2. Kondroitin-szulfát
3. Metil-szulfonil-metán
4. Kurkuma
5. Kígyó méreg kivonat
6. Taréjos zöldkagyló

Glükozamin leghatásosabb típusa a glükozamin-szulfát, ez képes a leggyorsabban felszívódni. A glükozamin-szulfátot legegyszerűbben szájon át tudjuk bejuttatni a szervezetbe melynek a felszívódása a bélrendszerünkön keresztül 90 százalékos és ebből körülbelül 25 százalékot tud hasznosítani a szervezet. Koncentrációja a májban, a vesében és természetesen az ízületi porcokban a legmagasabb, sőt egy része még az ízületi folyadékban is kiválasztódik.

Kondroitin-szulfát a glükozaminnál is nagyobb mennyiségen képes megkötni a vizet. Hatása főként abban mutatkozik meg, hogy képes a porcok eredeti rugalmasságát visszaállítani. A porc kopásának következtében csökken a porc kondroitin-szulfát tartalma, így a víztartalmú szövetek rugalmassága lecsökken. Ez a porcok leépüléséhez vezethet. A kondroitin-szulfát gyulladáscsökkentő hatással is bír, illetve fontos szerepet játszik a porc újraképződéséhez. Megállítja a porc pusztulását, úgy, hogy inaktiválja a porcot bontó enzimeket. Szájon keresztül lehet bejuttatni a szervezetbe, jó a felszívódása és az ízületi folyadékba is nagy mennyiségben bekerül.

A két alapanyag együttes alkalmazása hatékony az ízületi kopás megállításában. Ezenkívül kombinált szedésükkel csökkenhetnek az ízületi fájdalmak, nagymértékben javulhat a mozgásképesség, így ezzel az életminőség is. Kutatások és vizsgálatok bizonyítják, az enyhe és a közepesen súlyos kopások esetén a tüneteket hasonlóan csökkenteni tudják, mint az erre a problémára szedett gyulladáscsökkentők.

Metil-szilfonil-metán (MSM) egy olyan kénszállító anyag mely az emberi szervezetben nagy mennyiségben fordul elő, kénszállítónak is szokták nevezni. Főleg ott fordul elő ahol kéntartalmú enzimek vagy kéntartalmú aminosavak képződnek. A sejthártya eleme, előfordul a porcszövetben, fehérjeszövetben, kötőszövetben, és a hámszövetben. Gyulladáscsökkentő hatása ismert, segíthet az ízületi fájdalmak csillapításában és izomláz esetén is csökkentheti a fájdalmat. A porc egészséges szerkezetének megőrzésében is segíthet.Kurkuma melynek biológiailag aktív összetevője a kurkumin jótékony hatását több területen bizonyította már, antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatása ismert ezenkívül, baktérium, gombaölő vírusölő tulajdonsággal bír, mely segíthet a különböző ízületi- és porcbetegségeken, ízületi gyulladásokon, és más betegségeken is. Gyömbérfélék családjába tartozó növény, melyet Indiában már legalább 2000 éve ismernek és használják, mint gyulladáscsökkentő, emésztést segítő szer. Dél-Ázsiában is honos növény. Illatos fűszernövény, évelő, lágyszárú. Kínában Indiában már termesztik is, sőt már a trópusi éghajlatú tájakon is felfedezték. Főként a gyökerét használják, mely vörösessárga színű festékanyagot tartalmaz. Hatóanyaga miatt a gyógyászatban rendkívül értékes szerepet tölt be, ezenkívül a gasztronómiában fűszerként használják.

Kígyó méreg kivonat Texasi csörgőkígyó mérgét felhasználják a gyógyászatban hiszen a reumatikus, ízületi megbetegedésekben segít, fájdalomcsökkentő hatással bír. A pápaszemes kobra mérgét szintén a gyógyászatban alkalmazzák ízületi és porcbetegségekre.


Új-Zélandi taréjos zöld kagyló a többi kagylófajtához viszonyítva sokkal nagyobb arányban tartalmaz glükózaminoglikánt (GAG), amely az ízületek működésének elengedhetetlen kenőanyaga és egyik legfontosabb alkotóeleme. Ez a vegyület az emberi bőr, kötőszövet és porc fontos építőeleme. A glükózaminoglikán nagymennyiségű folyadékot képes megkötni, így biztosítja az ízületek súrlódásmentes mozgásának lehetőségét.|