a porc

A porc felépítése: A porc épségének nagyon fontos a szerepe abban, hogy az ízületek zavartanul tudjanak működni. A porc egyik leglényegesebb tulajdonsága a rugalmasság, amely a porc belsejében lévő víz mennyiségétől függ. Egy ép porcszövet optimális víztartalma 50% körüli, ami a kor előrehaladtával fokozatosan csökken. A rugalmasságon kívül a porc kemény is, amely rostos, hálózatos felépítéséből adódik.

A porc a csontváz járulékos része, de a csontnál lágyabb, szívósabb, szilárdabb állagú. Három típusa található meg a szervezetben:

1. Üvegporc: a legtöbb felszínt ez a típus borítja, állaga rugalmas. Nyomásszilárdsága nagy, mely arra utal, hogy a porc felülete mekkora súlyt bír el annak károsodása nélkül.
2. Kollagénrostos porc: ez a csigolyák közötti porckorongok rostos gyűrűjét alkotja.
3. Rugalmas porc: például a gégefőben megtalálható porcos szövet, rugalmas, elasztikus állaggal rendelkezik.

A porc és táplálkozástudomány

A porcszöveteknek alacsony táplálék és oxigén igényük van. A porcszövetben található sejtek más sejtekkel vagy más szövetekkel, a sejt közötti állományon keresztül kommunikálnak egymással. Az oxigén, a szén-dioxid, és azok az alapanyagok melyek szükségesek az anyagcseréhez, hosszú úton jutnak el a megfelelő helyre. Azon a fehérjehálón áramlanak át, amely a porc keménységét adja. Minden az ízületi folyadékon, a synovian keresztül jut ki és be. Ezért az ízületi folyadék létfontosságú a porcok számára. A folyadék védi és táplálja az ízület belsejében lévő ízületi porcot, biztosítja a csontvégek ízületi felszíneinek súrlódásmentes elcsúszását egymáson.

Az emberi porc nyirokérből, vérérből és idegmenetes szövetből áll. Így a porcban történő eseteges sérülés esetén nem tudnak beáramlani azok az őssejtek és a tápláló erek melyek a porcpótlást végeznék, mivel nincsenek erek melyek ezt továbbítanák. Amikor mégis érezzük a fájdalmat egy ilyen kopás esetén, az azzal magyarázható, hogy az ízületi hártya illetve az a csontállomány, amely a porc alatt fekszik, ingerlik a porc körüli idegeket, anyagokat, ezzel jelezve a problémát. Ha hosszú ideig fennáll a probléma, és nem teszünk ellene, akkor teljes porcelhalás, porckopás következhet be.


|